Linzensoep met knolselderij

Ik heb in deze soep rode linzen (ook wel ‘oranje’ genoemd) gebruikt, die je overigens niet meer terugzag in het eindresultaat. Ik ergens gelezen dat rode linzen eigenlijk groene linzen zonder velletje zijn, deze zijn daarom waarschijnlijk lichter verteerbaar. De kooktijd van rood/oranje linzen is korter dan van grauwe/bruine en groene linzen.

Ingrediënten voor 4 personen
400 gr droge linzen
1 kleine knolselderij
2 grote aardappelen
1 flinke ui
2 teentjes knoflook
2 eetl olie
2 laurierblaadjes
mespunt gedr. tijm
1,5 liter water
3 groentebouillontabletten
1 eetl balsamicoazijn
zout en peper
4 eetl fijngehakte peterselie

Voorbereiding
Was de linzen, snij de knolselderij en aardappelen in blokjes, snipper de ui en de knoflook, hak de peterselie.

Bereidingswijze
Fruit de ui in de olie, fruit de knoflook kort mee
Voeg de knolselderij, de aardappel, laurier en de tijm toe en bak het 5 min mee
Giet het water in de pan en doe de bouillonblokjes erbij
Doe de linzen erbij en laat het 30 min koken tot de linzen gaar zijn
Breng de soep op smaak met de azijn en wat zout en peper
Bestrooi de soep voor het serveren met de peterselie

———————–

Lentil soup with celeriac
I have used red lentils (also called ‘ orange’). The cooking time of red/orange lentils is shorter than that of gray/brown and green lentils .

Ingredients for 4 people
400g dried lentils
1 small celeriac
2 large potatoes
1 large onion
2 cloves of garlic
2 tbsp oil
2 bay leaves
a pinch of thyme
1.5 liters of water
3 vegetable stock cubes
1 tbsp balsamic vinegar
salt and pepper
4 tablespoons chopped parsley

Preparation
Wash the lentils , cut celeriac and potatoes into cubes, chop the onion and the garlic , chop the parsley.

Preparation
Fry the onion in oil , fry the garlic briefly
Add the celery, potatoes, bay leaf and thyme and fry for 5 min
Pour the water into the pan and add the vegetable stock cubes with it
Put in the lentils and let it cook for 30 minutes until the lentils are tender
Add vinegar, salt and pepper to taste
Sprinkle the soup with parsley before serving

————————————-

Extra informatie over linzen: Klassieke peulvrucht uit het Middellandse Zeegebied. Het zijn kleine, platte, halfronde zaden die dan ook altijd met z’n tweeën in één peul groeien. Ze zijn verkrijgbaar in allerlei kleuren en soorten. Zo zijn er linzen en de kleuren groen, rood, bruin, grijs, geel en zwart. In India is het een belangrijk ingrediënt voor curry’s. De meest bekende linzen zijn grauwe of bruine. Deze bruingrijze linzen zijn bij veel winkels te koop: u kunt ze in elke supermarkt bij de gedroogde peulvruchten vinden. Grauwe linzen zijn erg geschikt voor eenpansgerechten. Iets minder bekend zijn de kleine groene linzen. Ze worden ook wel ‘lentilles de Puy’ genoemd, omdat ze oorspronkelijk (en nog steeds) in de Franse Auvergne in de omgeving van Le Puy worden verbouwd. Deze groene linzen zijn kleiner dan de grauwe, maar hebben dezelfde kooktijd. Uit de Oosterse keuken kennen we ook nog de kleine oranje linzen; deze worden voornamelijk verwerkt in gerechten als dal (een Indiase linzenschotel). De kooktijd is korter dan die van de andere soorten. Groene en oranje linzen zijn minder goed verkrijgbaar dan de grauwe, maar u vindt ze beslist bij een goed gesorteerde groenteman of bij natuurvoedingswinkels. Kooktips: Linzen kunt u zonder voorweken koken, maar als u wat extra tijd heeft, laat ze dan wel voorweken, want dat verkort de kooktijd (ongeveer 4 uur is een goede voorweektijd).Voor het gebruik moet u de linzen wassen en goed op onregelmatigheden nakijken, bijvoorbeeld op kleine steentjes. Linzen die bij het voorweken boven blijven drijven, zijn oud; deze kunt u het beste eraf scheppen en weggooien. Kruiden en zout kunt u vanaf het begin met de linzen laten meekoken, dan geven ze het beste hun smaak af. Breng linzen op hoog vuur aan de kook en laat ze daarna zachtjes gaar koken (15-45 minuten). Linzen worden extra lekker met een scheutje rode wijn of azijn. Voeg wijn en azijn pas op het allerlaatst toe, want zure ingrediënten kunnen de linzen hard maken. Sommige linzen koken tot moes (o.a. de rode) en andere soorten behouden hun vorm. De kooktijd van linzen is afhankelijk van de soort: 15-45 minuten. Bron: Hollandsepot.dordt.nl

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: