Volgens veel Texanen maak je chili mét vlees en zónder bonen.
Ik heb het volgende Texas-style chili recept uitgeprobeerd in de slowcooker en de jury was het eens: erg smakelijk!
Everything is bigger in Texas! Including the big, bold taste of Texas Chili. True Texas chili does not contain beans! “If you know beans about chili, you know chili ain’t got no beans”
Ingrediënten
1,2 kilogram rundvlees, snij dit in blokjes van 5 cm
2 eetlepels (licht) bruine basterdsuiker
Zout
2 eetlepels plantaardige olie
1 ui, fijngesneden
5 teentjes knoflook, fijngedrukt
2 rode pepers gesneden
200 gram gehakte groene pepers, uitgelekt (AH Jalapeno peperschijfjes, 1 potje = 120 gram uitlekgewicht)
1 eetlepel gemalen komijn (Djintan)
Een theelepel (of meer) chilipoeder
400 g in blokjes gesneden tomaten met chili (Merk: 1 de beste van Digros/Dirk vd Broek)
1 tot 2 eetlepels hete saus
Gesneden lente-uitjes, verse koriander en/of zure room, voor de topping.
Tortilla chips, voor het serveren (optioneel)
Werkwijze
Doe het vlees met 1 eetlepel bruine basterdsuiker en zout in een grote kom. Verhit de plantaardige olie in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Bak het vlees in porties tot het bruin is aan alle kanten, 4 tot 5 minuten (doe de pan niet te vol). Vlees in de slowcooker doen.
Temper het vuur tot medium, voeg de ui in de pan en bak tot ze zacht zijn, ongeveer 5 minuten. Roer de knoflook, chilipepers, komijn en chilipoeder toe en bak 3 minuten. Voeg 3,5 dl water en de tomaten toe en kook, ongeveer 3 minuten. Overbrengen naar de slowcooker, deksel erop en 7 uur koken op stand ‘laag’.
Voeg de resterende 1 eetlepel bruine suiker en het hete saus aan de chili toe.
Maak een topping van zure room met wat zout en peper en de lente-uitjes (evt. koriander). Serveer er tortillachips en guacamole bij, indien gewenst.
Bier erbij is lekker, maar als de chili te heet is, kun je dat niet ‘blussen’ met bier of water. Neem liever iets waar vet in zit, zoals pindakaas of yoghurt.
Zeg het maar!