Van Franse landwol heb ik een tas gebreid, die ik vervolgens in de wasmachine heb vervilt. Door het vilten wordt de tas stevig (en een stuk kleiner). Hieronder volgt het basispatroon. Natuurlijk kun je zelf aanpassingen doen, de ‘flap’ waarmee de tas sluit, kun je bijvoorbeeld groter/breder/langer maken, met één of meerdere knoopsgaten.
Basispatroon wollen tas
Materiaal:
400 gram (Franse) landwol
Breinaalden nr. 8
borduur/maasnaald
Knoop/knopen (na het vilten van de tas kopen)
Basispatroon:
Tricotsteek (heengaande naald recht, teruggaande naald averecht)
Voorkant:
58 steken met nld nummer 8 opzetten
In basispatroon 56 pennen breien. Dan afkanten.
Het kleurenschema en evt. strepenpatroon kun je zelf verzinnen.
Achterkant:
Als de voorkant beginnen, in de 56e naald aan weerszijden 19 steken afkanten. Met de middelste 20 steken verderbreien.
In de 9e naald aan weerszijden 1 steek minderen.
In de 11e naald aan weerszijden 4 steken afkanten en tegelijk in de 11e naald voor het knoopsgat de middelste 4 steken afkanten en in de volgende naald weer opzetten.
In de 13e naald aan weerszijden 3 steken afkanten en in de 15e naald de overige 4 steken afkanten.
Hengsels (2x):
78 steken met naald 8 opzetten en 10 naalden in basispatroon breien. Steken afkanten. Opzetrand aan afkantrand naaien.
Tussenstrook:
9 steken met naald 8 opzetten en 100 cm in basispatroon breien. Steken afkanten. (na het meten tegen voor- of achterpand)
Afwerken:
De voorkant van de tas eventueel versieren (mazen).
Achterkant en voorkant van de tas met de naad naar buiten aan de tussenstrook naaien, daarbij de hoeken afronden. Tas en hengsels volgens wasbeschrijving in de wasmachine wassen en vilten, daarna in vorm trekken.
De hengels aan de buitenkant van de tas naaien.
Knoop aannaaien.
Vilten in de wasmachine:
De tas wordt op 40 graden in de wasmachine vervilt (bontewas programma)
Gebruik 1 eetlepel zachte gele zeep (Driehoek) en klop deze even los in een beetje warm water. Gooi dit bij de tas in de wasmachine.
Voor het drogen de tas goed in model brengen.
“Eenige nuttige wenken”
De tussenstrook na de genoemde 100 cm nog niet afkanten. Leg hem eerst langs voor- of achterpand om te meten. Daarna kant je hem af op benodigde lengte.
Bij het aannaaien van voor- en achterpand aan de tussenstrook, kun je ook wat plooitjes in de onderkant van voor- en achterpand maken. Daar wordt de bodem van de tas iets ruimer van. Speld de plooitjes vast voordat je de tussenstrook meet en afkant, want afhankelijk van het aantal plooitjes heb je een langere of kortere tussenstrook nodig. Mijn tas heeft 4 kleine plooitjes in voor- en achterpand.
Het model dat ik gemaakt heb en dat op mijn blog staat afgebeeld, heeft een andere sluitklep dan in het patroon staat. Ik heb gekozen voor een rechte en langere flap en er twee knoopsgaten in gemaakt. Je kunt dit naar believen aanpassen.
De knoopsgaten lijken misschien rommelig en groot, maar na het vilten zul je zien dat ze behoorlijk strakgetrokken zijn. Koop de knopen dan ook ná het vilten, vanwege de maat.
Bij het vilten in de wasmachine komt erg veel wolpluis vrij. Maak dus de machine na het vilten goed schoon, veeg de trommel uit en vergeet ook de randen van het rubberen manchet niet. Of stop er iets bij, bijvoorbeeld een microvezeldoekje. Dat doekje is na het vilten vrijwel verpest, maar het vangt de pluisjes goed op.
(ik had niet goed opgelet en een paar achtergebleven sokken tijdens het vilten in de wasmachine laten zitten. Die hebben veel pluis opgevangen, maar de sokken zelf waren niet meer pluisvrij te krijgen)