Erwtensoep uit de slowcooker

Erwtensoep blijk je ook uitstekend te kunnen maken in de slowcooker. Het recept stond in de gebruiksaanwijzing van de slowcooker en heeft zijn weg ook naar het wereldwijde receptenweb gevonden.

Ingrediënten
een pak spliterwten (500 g)
1 prei
1 winterwortel
1 knolselderij
1 grote of 2 kleine aardappels
1 1/2 l.water
3-4 bouillonblokjes
2 of 3 laurierblaadjes
2 schouderkarbonades
rookworst
zout en peper

Hulpmiddelen
Slowcooker
Snijplank en mes

Voorbereiding
Verwarm de slowcooker 20 min. voor op “hoog”
Was de spliterwten in een zeef, controleer ze (zodat er geen steentjes in zitten)
Maak de prei, winterwortel en knolselderij schoon* en snijd ze in plakjes, ringetjes of blokjes.
Schil de aardappels en snijd ze in blokjes

Bereidingswijze
Doe de spliterwten, in de slowcooker.
Leg de schouderkarbonades erop** en leg hierop de prei, winterwortel, knolselderij en aardappel
Schenk het water erop en voeg de bouillonblokjes toe
Stel de cooker in op “laag” en laat zo`n 8-10 uur koken.

Als de soep klaar is haal je de karbonades eruit en snijd je ze in stukjes.

Ik heb de soep met een staafmixer gepureerd, vanaf dat moment zag het er ook uit als erwtensoep.

Karbonade en in plakjes gesneden rookworst in de pan doen en laat nog lekker even doorwarmen.
Erg lekker met (meergranen) stokbrood.

De soep is ook goed in te vriezen

NB: er hoort in  erwtensoep dus géén suiker

“Knots-knaldrement!”

—————
** de schouderkarbonades worden zo zacht en gaar in de slowcooker, dat ze uit elkaar vallen als je ze uit de soep vist. Met het risico dat je stukjes bot ‘kwijtraakt’. Zelf ga ik volgende keer het bot vooraf van de karbonades halen. Ik heb nl. aan den lijve ondervonden, dat ook na veel vissen en roeren er uiteindelijk toch nog stukjes bot in onze soep zaten, en dat vonden we niet echt lekker. Ik weet dat het bot voor smaak zou moeten zorgen, maar dat risico neem ik dan maar…

* die knolselderij, die vond ik nog lastig schoon te maken. Gelukkig staan er op het wereldwijde videoweb allerlei handige filmpjes. Zoals deze van de C1000

14 thoughts on “Erwtensoep uit de slowcooker

    • Dat zal per pan verschillen Marcel, ik heb drie standen op mijn slowcooker (Bestron), ‘laag’, ‘hoog’en ‘warmhouden’ (dus eigenlijk maar 2 kookstanden). Ligt er dus aan hoe de verdeling op jouw slowcooker is. Misschien staat er in de gebruiksaanwijzing van jouw pan toevallig ook een (vergelijkbaar) soeprecept, zodat je de standen daarvan kunt aanhouden?

  1. ik heb de vorige keer het vlees al in grote stukken gesneden. rondom het bot weinig vlees. maar uiteindelijk waren er nog was botsplinters af en het vlees was verder tot draadjes door de soep.

    Vraagje..bij mijn cooker is geen gebruiksaanwijzing, roeren jullie tussentijds door de soep?

  2. Ik mis de rookworst en de laurierblaadjes uit de ingrediëntenlijst in de verdere bereiding.
    Nu heb ik wel een aardig idee wat daarmee moet gebeuren.
    Maar ik dacht, ik meld het toch maar even. 🙂

  3. Ik wil graag weten hoeveel liter inhoud jouw slowcooker heeft. Ik wil er eentje gaan aanschaffen, o.a. om er erwtensoep mee te maken.
    Vriendelijke groet, Louise

  4. Ik ben ook van plan om van de week erwtensoep in de sc te maken en vroeg me ook af hoe ik dat kleine botjesprobleem op kan lossen. Als ik voorheen “gewoon” erwtensoep op het gas kookte dan trok ik bouillon met ribbetjes en schouderkarbonade, zeefde het dan voor de zekerheid en maakte daarna de soep verder af. In de sc gaat alles er tegelijk in dus dat werkt niet. Nu dacht ik om bouillon te trekken met een mergpijp en soepvlees. Een mergpijp kun je er makkelijk uithalen en splintert niet snel. Heeft iemand dit zo weleens gedaan en smaakte dat?

Zeg het maar!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s