Broodfok

In een vorig bericht schreef ik hoe wij, als toch wel ervaren rattenhouders, ons hebben laten foppen op Marktplaats. Dat op zich is naar genoeg, want ieder beestje dat te lijden heeft is er één, hoe groot of klein ook. De rat in kwestie had gezondheids- en socialisatieproblemen, maar wij hebben hem een redelijk goed leven kunnen geven ondanks de slechte start. Ook omdat we niet te beroerd waren om de rekeningen van de dierenarts te betalen, en geloof me, het was een duur grapje.

Nu de advertenties op Marktplaats voor honden. Genoeg te vinden daar. Ik zocht bij wijze van test op ‘cocker spaniel pups’. Het viel me op dat er vooral veel handelaren uit België adverteren, met de meest wervende teksten. Klik je op ‘andere advertenties van deze verkoper’ dan kom je bij sommigen op advertenties voor meerdere hondenrassen, soms 11, soms 16 en eentje had zelfs dertig (!!!!) verschillende rassen te koop.

Het zal je dan ook niet verbazen dat het hier om broodfok gaat. De enige reden dat deze persoon honden fokt, is om er zoveel geld mee te verdienen in een zo kort mogelijke tijd (er zijn ‘brood’ mee te verdienen). En je kunt alleen goed verdienen als je bezuinigt op (belangrijke) zaken en dieren zoveel mogelijk laat voortplanten. Dit is voor de honden geen gezonde situatie. Moederhonden worden iedere loopsheid gedekt, waarmee ze veel te veel zwangerschappen doorlopen. Dat is slopend. De foto’s van moederhonden uit de broodfok zijn weerzinwekkend.

De kosten drukken kan door weinig geld te spenderen aan verblijfshokken, waardoor de hondjes in ruimtes zitten die ongeschikt zijn qua grootte en hygiëne, niet de noodzakelijke medische zorg te geven, zieke dieren zelf af te maken, fokken zonder onderzoek te doen naar erfelijke afwijkingen en ziektes, geen rekening te houden met eventuele inteelt. Door het grote aantal aanwezige honden is het lastig om de pups te socialiseren. Niet dat je dat in de advertentie terugziet, volgens de advertentietekst zijn ze “in huiselijke kring opgevoed en gewend aan andere honden, katten en kinderen”. Ook de de verzorging van de pups lijdt eronder, dat uit zich later in vacht- en gebitsproblemen.

Kenmerken van een broodfokker kunnen zijn:

  • De fokker biedt meerdere puppy’s aan, van verschillende rassen
  • U krijgt de moederhond niet te zien (vaak een smoes waarom dat niet kan)
  • De puppy’s verblijven (zonder moeder) in een schuur
  • De puppy’s kruipen weg bij bezoek, zijn vaak angstig
  • De fokker heeft pups op voorraad
  • De fokker levert de pup aan huis af
  • De pups zien er niet verzorgd uit

    Bron: Hondenbescherming

Ook zal het de broodfokker een worst wezen wat jij met de pup gaat doen. Hoe je woont, wat je gezinssituatie is, hoeveel tijd je hebt, wat je weet van de verzorging van het ras, ze zullen je er niet op toetsen.

Op internet is een site waar een lijst met bekende broodfokkers op staat. De verschillende namen waaronder ze handelen of gehandeld hebben, artikelen over rechtszaken en veroordelingen (vaak aangespannen nadat kopers een doodzieke pup hadden meegekregen en daar veel dierenartskosten voor maakten). Ook staan er dierenartsen op (!!) die zijn veroordeeld voor het sjoemelen met valse attesten. Zo kunnen ze hondjes die uit andere landen (Oostblok) komen, verkopen alsof ze in eigen land (in dit geval België) geboren zijn.

Het zal je niet verbazen: veel advertenties op Marktplaats zijn van dezelfde fokkers. Nog steeds adverteren ze met puppy’s uit voorraad, met teksten die geknipt en geplakt zijn. Alles wat belangrijk is om op te letten bij het kopen van een hondje, daar lijken ze aan te voldoen. Er wordt geschermd met erkenningen die niets zeggen over dierenwelzijn en -gezondheid.

Doe er niet aan mee. Zorg dat dit systeem niet in stand blijft. Adopteer uit een asiel of zoek via een rasvereniging naar een betrouwbare fokker. Denk niet dat je voordeliger uit bent via Marktplaats, want zoals altijd geldt ook hier “goedkoop is duurkoop”, aan dierenartsrekeningen achteraf. Overigens vragen veel broodfokkers gerust hetzelfde als een fokker met een verantwoord en goed gefokt nest. Dat je geduld zult moeten hebben is evident, want pups groeien niet aan de bomen. Het kost tijd en geld om een goed nest te fokken. Als je haast hebt, moet je nog eens goed nadenken wat je wilt. Een ziek systeem in stand houden door een zieke hond te kopen?

Informatie van koophiernooiteenpuppy.com en Honderbescherming.nl.
Illustratie van Pixabay.com

Zeg het maar!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: