Eerder schreef ik over het nest waar mensen uit komen. Je kunt er niets aan doen waar je wiegje heeft gestaan, zei ik.
Honden kunnen daar natuurlijk ook niets aan doen, maar baasjes kunnen er wel voor zorgen, dat ze kiezen voor een hond uit een goed nest. Waarom dat belangrijk is?
Elk jaar worden er 60.000 tot 80.000 honden geïmporteerd naar Nederland. Een groot deel daarvan wordt in Oost-Europa voor de handel gefokt. Grootschalige broodfok, waar dieren voor een paar tientjes gefokt en verhandeld worden. Veel van de fokkers nemen het niet zo nauw met de gezondheid en het welzijn van de honden. De moederhonden krijgen continu nesten, jaren achter elkaar. Gezondheidsonderzoek naar bijvoorbeeld erfelijke afwijkingen en ziektes wordt niet gedaan. De puppy’s uit dit soort nesten zijn nogal eens ziek of ze vertonen gedragsproblemen omdat ze een slechte start gehad hebben.
Honden uit de broodfok zijn vaak goedkoper in aanschaf (!) dan honden van een goede (hobby)fokker. Dat is logisch, want een goede fokker maakt meer kosten. Eventuele gezondheidsonderzoeken, het welzijn van de moederhond, de begeleiding bij de dekking en de geboorte, een goede socialisatie, de inenting en het dierenpaspoort bij de dierenarts, de nestcontrole, de DNA-afstammingscontrole, de stamboom, de DNA-opslag.
Let wel; ik zeg dat een hond uit de broodfok goedkoper is IN AANSCHAF. Want een zieke hond of een hond met gedragsproblemen kost je achteraf net zo goed geld. Dus goedkoop is -zoals zo vaak- misschien wel duurkoop.
Dat honden ziek zijn, er niet naar het welzijn wordt gekeken en ze een slechte start hebben is natuurlijk vreselijk. Maar hoe weet je of je een verantwoord gefokte en gezonde pup koopt? De Hondenbescherming voert campagne voor ‘fair gefokte pups’. Je kunt erover lezen op de site van Fairpup. Of lees het stappenplan Ontmasker De Foute Fokker van het Landelijk Informatiecentrum Gezelschapsdieren (LICG). Als de foute fokkers steeds minder voet aan de grond krijgen, worden de problemen en het verdriet hopelijk ook minder.
Informatie uit dit blog komt van de websites van het LICG, De Raad van Beheer (houden van honden) en Fairpup van de Hondenbescherming.