Uit een goed nest

Je hoort weleens zeggen: “Die komt (wel/niet) uit een goed nest”. Volgens Ensie’s spreekwoordenboek betekent het: ‘Geboren zijn in een solide gezin of uit een intelligent of intellectueel milieu komen’. Dan hebben we het dus over mensen. Mensen kunnen uit een intelligent of intellectueel milieu komen, of geboren zijn in een solide gezin.

Zijn die anderen dan minder waard? Die misschien in minder solide, minder intellectuele of intelligente gezinnen geboren zijn? Nee, dat niet. Je kunt er namelijk niets aan doen waar je wiegje heeft gestaan. Je kunt je familie niet uitkiezen. Maar eerlijk is eerlijk, je begint met een achterstand.

Als je geen solide basis hebt, kun je daar je hele leven last van hebben. Het kan invloed hebben op je empathisch vermogen en de sociale vaardigheden. Je kunt moeite hebben anderen te vertrouwen, een laag zelfbeeld ontwikkelen, moeite hebben met het overzien van situaties, je eenzaam voelen.

Toch kun je, als je uit een ‘minder geslaagd nest’ komt, jezelf daar bovenuit werken. Je kunt jezelf manieren aanleren, als je dat niet van huis uit had meegekregen. Je kunt eraan werken dat je beter en steviger in het leven komt te staan, ondanks je start. Uit een gemiddeld gezin kunnen ook hele intelligente uitschieters voortkomen. Die zich dan waarschijnlijk ook niet begrepen voelen, omdat ze de wereld net iets anders bekijken.

Foto van Sönke Ehlers via Pixabay.com

Mensen worden geboren en moeten het doen met wat ze van huis uit hebben meegekregen. Je fokt mensen niet op eigenschappen, uiterlijk of karakter. Uit een goed nest of niet, je mag er zijn.

Zeg het maar!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: