Informeren, niet invullen

Enige vooringenomenheid is de meeste mensen niet vreemd. Wanneer een ander ‘last’ heeft van iets, hebben mensen daar wel een advies of mening over, of ze kennen iemand die hetzelfde had.

Ongetwijfeld zijn de gegeven voorbeelden en adviezen goed bedoeld. Maar soms is het verdomde vervelend om steeds dezelfde riedeltjes te horen. En het is soms verdomd irritant dat mensen invullen, in plaats van informeren.

Stel, je loopt een beetje moeilijk, iemand vraagt wat er is en je zegt: “Ik heb mijn grote teen bezeerd en ik heb veel pijn.”

En dat je dan te horen krijgt: “Oh, de schoonmoeder van de nicht van mijn buurman had dat ook, die heeft daar maanden mee gelopen, totdat ze een Uffeluffezalf kreeg en toen was het over”. Ongetwijfeld interessante informatie, maar niet echt relevant.

Of wat te denken van de onderstaande reacties:

“Weet je wat jij moet doen?” En dan volgt een advies, waar je wellicht zelf al aan gedacht hebt of mee bezig bent.

Of: “Oh, ik heb dat ook gehad”. En dan volgt vaak een heel andere situatie of aandoening, niet te vergelijken, maar hee, tis goed bedoeld hoor.

Of: “Oh dat ken ik, dat is huppeldepuptitis.” En vervolgens een vraag naar welke medicijnen je hebt voorgeschreven gekregen. Niet dat degene arts of deskundige is, maar goed bedoeld natuurlijk.

Beter was het, als deze mensen gebruik hadden gemaakt van NIVEA: Niet Invullen Voor Een Ander. Als ze nu eerst aan je hadden gevraagd hoe het zo gekomen is en wat je hebt ondernomen, had jij je verhaal kunnen doen. En dan zou wellicht hun invulling of advies weleens helemaal niet blijken te passen bij de situatie.

U denkt dat ik overdrijf? Laat me u – uit eigen ervaring als mantelzorger- vertellen, dat bovenstaande reacties niet ongewoon zijn, als je iets mankeert.

Denk er eens over na. Niet INvullen, maar eerst eens INformeren. Gebruik NIVEA: Niet Invullen Voor Een Ander. En zo zijn er nog meer tips voor een goed gesprek.

Zeg het maar!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: