Blasius van Sebaste

De heilige Blasius van Sebaste wordt op 3 februari herdacht. Uitgebreide informatie over deze (en vele andere) heilige(n) is te vinden op de pagina www.heiligen.net van A. van den Akker s.j., waar ik deze informatie gevonden heb.

Er zijn verschillende legendes over Blasius verteld, de bekendste is wel, dat hij een jongetje redde dat in een visgraat dreigde te stikken. Dit voorval ligt aan de basis van de zogeheten Blasiuszegen. Op 3 februari komen de gelovigen in de kerk naar voren, de priester houdt bij elk twee –al dan niet brandende- gekruiste kaarsen voor de keel en spreekt een gebed uit.

‘Door de voorspraak van de heilige bisschop en martelaar Blasius, moge God u bevrijden van keelziekten en alle andere kwaad. In de naam van de Vader, de Zoon en de Heilige Geest’

Blasius en het kind
Blasius en het kind

Bisschop Blasius hield zich vanwege de heersende christenvervolgingen onder keizer Licinius (311-323) schuil in een bos. Het verhaal wil dat hij daar in vrede met de wilde dieren. Ze kwamen hem zelfs opzoeken om zich door hem te laten genezen. Hij werd bij toeval gevonden, toen Romeinse soldaten op zoek waren naar wilde beesten die men nodig had voor de spelen.

Gouverneur Agricola liet hem naar de stad halen, waar hij aan folteringen werd onderworpen en gevangen gezet. En, zoals dat vaak gaat bij heiligen, hij eindigde beroerd, na veel folteringen werd hij onthoofd.

Zoals gezegd ging het verhaal van de wonderlijke redding van het kind dat in een visgraat stikte en er is een legende over een vrouw, die hij had geholpen haar varken terug te krijgen, dat gestolen was door een wolf. Deze vrouw bracht uit dankbaarheid voedsel en een kaars naar Blasius tijdens zijn gevangenschap.

De heilige bisschop zou aan die vrouw gevraagd hebben dit gebruik ook voort te zetten na zijn dood. Als men dan om zijn voorspraak bad om van elke ziekte verschoond te blijven kon men dat gebed kracht bijzetten door een kaars te offeren. Het Liturgisch Woordenboek suggereert dat die kaarsen in verband stonden met het feest van de vorige dag, Maria Lichtmis. Daar werden ze gebruikt bij de lichtprocessie.

Blasius is de patroon van een hele rits beroepsgroepen, waaronder dokters, wolkammers en wolhandelaren, leerlooiers, rund- en veehoeders (en meer algemeen boerenknechten), enfin, de lijst gaat nog wel even door. Laat ik dan ook de metselaars, stukadoors, steenhouwers en zeepzieders noemen, evenals musici die een blaasinstrument bespelen. Er zijn heel wat lichamelijke ongemakken waarbij de heilige Blasius wordt aangeroepen (met name die met de keel te maken hebben), maar ook ziekte bij dieren, storm en gewetensbezwaren.

Weerspreuk
“Als ’t op Sint-Blasius regent of waait, zeven weken dat de wintermolen draait”

Advertenties

Zeg het maar!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s