Eigenlijk best gek hè?

KWF Kankerbestrijding heeft een campagne gelanceerd waarin schoolkinderen samen met cabaretier Roué Verveer onderzoeken hoe vaak kinderen worden geconfronteerd met roken en sigaretten. Strekking van de reclames is: niemand wil dat zijn* kind later gaat roken, maar zolang wij sigaretten normaal vinden, vinden onze kinderen dat ook. En dan is de kans groter dat ze beginnen met roken.

Er zijn zo’n 30.000 plekken waar je sigaretten kunt kopen, terwijl een levensbehoefte als brood op zo’n 9.000 plaatsen te krijgen is. Ouders roken waar kinderen bij zijn, terwijl kinderen erg ontvankelijk zijn voor invloeden uit hun omgeving. Sigarettenpakjes worden aantrekkelijk gemaakt en kinderen worden geconfronteerd met sigarettenreclames. Eigenlijk best gek, dat we dat zo laten, terwijl we NIET willen dat onze kinderen gaan roken.

Even wat anders: op billboards langs de weg en op abri’s staan schaars geklede dames (en ja, soms ook heren) afgebeeld om producten aan te prijzen. Op televisie mogen seksshops als Christine le Du en de Pabo weinig verhullende reclames uitzenden op een tijdstip dat kinderen nog op zijn. Er wordt openlijk reclame gemaakt voor sites die het mogelijk maken om vreemd te gaan. ’s Nachts zijn er op de commerciële zenders seksreclames van ‘hete dames’ die ‘graag met jou afspreken’ om ‘stoute dingen te doen’. Op internet trouwens ook. En porno is eenvoudig toegankelijk. Gratis.

Pic for attention :)
Pic for attention 🙂

Niemand wil, dat zijn kind vrouwen** gaat zien als ‘een speeltje’, ‘iets voor zíjn plezier’. Niemand wil dat zijn kind grenzen overschrijdt, anderen gaat lastig vallen, aanranden of verkrachten. Maar onze kinderen worden dag in, dag uit geconfronteerd met een heel raar vrouwbeeld. Eigenlijk best gek hè?

Als ouder heb je een grote verantwoordelijkheid. Je zult je kind in de opvoeding moeten meegeven, dat het allemaal niet zomaar ‘voor het grijpen’ ligt. En ook, dat je het niet zomaar allemaal ‘weg hoeft te geven’. Je moet er van jongs af aan voortdurend aandacht aan besteden, wil je voorkomen dat jouw kind(eren) andermans grenzen zal overschrijden. Dat is ongemakkelijk, ik herinner me gesprekken met mijn tienerzoons, pfff… ik vond het soms lastig!

Maar mijn streven was om altijd eerlijk antwoord te geven op vragen die ze hadden, hoe moeilijk het af en toe ook was. Ik zat soms met het schaamrood op mijn kaken mijn kinderen eerlijk voor te lichten. Maar belangrijker nog, ik heb ze altijd meegegeven, dat je elkaar als mens hebt te respecteren. Dat niet alles wat je ziet om je heen, ook ‘normaal’ of de ‘waarheid’is. Je zult wel moeten als ouder. Je moet een tegenwicht geven aan alles wat ze elders oppikken.

Helaas zullen niet alle ouders daar bewust mee bezig zijn. En dat is jammer. want zo groeit weer een generatie op, met het idee dat alles wat ze zien normaal is. En dat is eigenlijk best gek!

Ik bereik misschien geen groot publiek met dit blog, mocht je het met mee eens zijn, deel dit dan gerust in je eigen kringen.

*=Waar zijn kind staat, kun je ook haar kind lezen!
**= vrouwen én mannen mogen uiteraard niet gezien worden als ‘een speeltje’

Advertenties

2 gedachtes over “Eigenlijk best gek hè?

  1. Ben het helemaal met je eens. Ik heb een dochter van 13 en die gesprekken worden hier ook met regelmaat gevoerd. Ook meiden moeten weten wat er allemaal aan de hand is en dat ook zij iedereen met respect horen te behandelen net zo goed dat zijn met respecr behandeld worden. Heel belangrijk, die gesprekken en gelukkig kunnen mijn dochter en ik heel open over alles praten.
    Goeie blog weer!!

Zeg het maar!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s