Op de vlucht

Iedereen heeft een mening over de stroom vluchtelingen die op weg is naar Europa. Misschien is het goed, eens wat zaken op en rijtje te zetten:

Cijfers
De Zweedse Professor Hans Rosling geeft ons wat cijfers:
Twaalf van de twintig miljoen Syriërs hebben hun huis verlaten.
Acht van die twaalf miljoen Syriërs zijn in andere delen van het land gaan wonen. Naarmate de oorlog oprukt, zullen deze mensen ook weer verder verhuizen.
Vier van de twaalf miljoen Syriërs zijn neergestreken in Turkije, Libanon en Jordanië.
Ongeveer 350.000 Syriërs zijn in Europa beland.(cijfer is stand van zaken september 2015, professor Rosling noemt in zijn filmpje op Youtube nog het aantal van 250.000)

Europa heeft nu dus 0,03 % van het totaal aantal vluchtelingen uit Syrië.

Hoe vraag je asiel aan in Europa?
Hoewel de vluchtelingen volgens de huidige wetgeving recht hebben op asiel in Europa (zij zijn vluchtelingen onder de Geneefse Conventie) kunnen ze dat asiel niet aanvragen, zolang ze nog buiten de EU zijn. Ze moeten eerst een Europees land zien te bereiken, om daar vervolgens asiel aan te kunnen vragen. Dus om hun recht uit te kunnen oefenen moeten ze eerst illegaal Europa in zien te komen.

Waarom vragen ze geen asiel aan in rijkere landen in de regio? Qatar, de Verenigde Arabische Emiraten, Koeweit, Oman en Bahrein hebben 0 (nul) hervestigingsplaatsen voor vluchtelingen aangeboden. Een half miljoen Syrische werknemers in Saoedi-Arabië heeft (in verband met de situatie) het land niet hoeven verlaten nadat hun werkvisum verlopen was, dus daar zit wel een groep Syriërs.

Europeanen in de minderheid?
En de angst dat het Europeanen een minderheid op hun eigen continent zullen worden, is die gegrond? Zelfs in het huidige tempo zou dat nog eeuwen duren. Het percentage Syrische vluchtelingen op de bevolking van Europa bedraagt nu zo’n 0,068 procent.

Hoe komen ze hier?
Een derde komt via Middellandse Zee, een derde via de oostgrens met Europa en een derde komt met het vliegtuig.

Per vliegtuig is verreweg het goedkoopste (400 euro per ticket), via de Middellandse Zeeroute betalen vluchtelingen 2 tot 3 keer zoveel en de reis is vele, vele malen gevaarlijker.

Vluchtelingen willen niets liever dan het vliegtuig nemen. Maar een beleidsregel van de Europese Unie uit 2001 zegt dat vervoersmaatschappijen die mensen zonder visum vervoeren, een boete kunnen krijgen en de kosten van retoursturen van deze mensen moeten betalen. Mensen op de vlucht voor oorlog, zijn vluchtelingen onder de Geneefse Conventie en mogen zonder visum aan boord…

Maar moeten luchtvaartmaatschappijen dan bij de check-in balie beoordelen wie een vluchteling is en wie een economische migrant? De luchtvaartmaatschappijen zijn bang voor de boete als ze economische migranten meenemen, dus weigeren ze uit voorzorg iedereen die geen visum heeft.

En zo komen de vluchtelingen in handen van mensensmokkelaars en op gammele bootjes in de Middellandse Zee.

Wat moeten ze met een mobiel?
Waarom hebben al die vluchtelingen trouwens een mobiel? Dan zijn ze toch rijk zat? De journalist James O’Malley geeft in de Britse krant The Independent een helder antwoord op deze vraag: mobiele telefoons zijn relatief goedkoop en – zeker als je een lange reis maakt – heel nuttig, en misschien wel van levensbelang.

Bedenk: de wereld bestaat al lang niet meer uit louter rijke landen, waar mensen hippe telefoons kunnen kopen, en arme landen waar mensen verhongeren. De meeste landen zitten ergens tussen die uitersten in. Syrië was voor de uitbraak van de oorlog geen rijk land, maar ook niet arm.

Komen de arme sloebers hierheen?
De Syriërs die de reis kunnen betalen (al gauw 1.000 euro per persoon) zijn dus niet de allerarmsten, want die blijven steken in Syrië zelf, of in buurlanden Turkije, Libanon of Jordanië.

Onze eigen sores
Maar onze eigen ouderen dan, en de bezuinigingen in de zorg, wij hebben toch geen geld voor vluchtelingen?
Aan vluchtelingenopvang wordt 0,24 procent van de totale overheidsuitgaven besteedt. Aan ouderenzorg was dat (in 2013) 7 procent. Er wordt bezuinigd op beide fronten, maar je kunt de ouderenzorg niet ‘redden’ door alle vluchtelingen uit te sluiten.

Er is goed nieuws. En er is slecht nieuws.
Het goede nieuws is dat Europa al het beste asielsysteem ter wereld heeft. Het slechte nieuws is dat dit systeem nagenoeg onbereikbaar is. We bouwen steeds hogere muren die er niet voor zorgen dat er minder mensen komen, maar dat migranten steeds gevaarlijkere routes nemen. En juist doordat er geen veilige wegen naar Europa zijn, kunnen mensensmokkelaars handenvol geld verdienen.

Met dank aan De Correspondent. De informatie is gebaseerd op de vele artikelen die de correspondenten Karel Smouter en Maite Vermeulen in de afgelopen twee jaar over migratie schreven.

Advertenties

Zeg het maar!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s