Een mán in een jurk -reactie

Ik ben een groot liefhebber van onze taal en van Onze Taal. Onze Taal is het maandblad van het genootschap Onze Taal: Nederlandse vereniging van taalliefhebbers. Ze schrijven over taalnieuws, geven advies en informatie over taal.

In het blad Onze Taal van november, staat de column Raarwoord van Guus Middag. Dit keer gaat het over de Smeerpoets. Hij vertelt daarin over het ontstaan en de achtergrond van het woord smeerpoets, volgens Van Dale een “morsig mens” en ook wel “een (tamelijk goedmoedig) scheldwoord voor een kind dat kliedert”.

Vroolijke versjes met oolijke plaatjes - voor kinderen ter leering en vermaak
Vroolijke versjes met oolijke plaatjes – voor kinderen ter leering en vermaak
Middag schrijft onder meer:
“…. Volgens Hoffman zou het slecht aflopen met kinderen die zo weinig kam en schaar gebruiken. (..) Het bijbehorende plaatje was bedoeld om ongehoorzame kinderen schrik aan te jagen.
Maar de tijden zijn veranderd. Mannen dragen parfum en make-up en vrouwen laten hun baard staan – en hebben daar succes mee.”

Ik neem aan dat hij hier doelt op Tom Neuwirth, een Oostenrijkse zanger die – verkleed als vrouw – het Songfestival 2014 won. Maar het gaat hier niet om een vrouw met een baard, het gaat hier om een mán in een jurk, dat is toch echt wat anders.

Vanaf het moment dat dit een nieuwsitem werd, ergerde ik me eraan dat deze man consequent ‘de vrouw met de baard’ wordt genoemd, maar ja, eigenlijk verwacht ik van de reguliere media niet beter. Die moeten het hebben van opvallende koppen, anders lezen de mensen het niet. Het hoeft niet te kloppen wat er staat, als het maar opvalt. Echter, van medewerkers van een blad als Onze Taal, mag je toch verwachten dat zij correct met taal omgaan. Een man in een jurk is geen vrouw met een baard.

—————-

Naar aanleiding van een post op Facebook heeft Onze Taal de volgende reactie geplaatst:

onze taal

 

Advertenties

Zeg het maar!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s