Maria Onbevlekt Ontvangen

Dit jaar vieren de Onbevlekte Ontvangenis van Maria een dag later dan 8 december, omdat de liturgie van de tweede zondag van de Advent voorgaat. Maar wat is de Onbevlekte Ontvangenis? Heeft dat niet iets te maken met de zwangerschap van Maria? Een engel die kwam vertellen dat ze zwanger zou worden, hoewel ze maagd was? Nou, nee dus.

Maria Boodschap (of Annunciatie) is het hoogfeest dat negen maanden voor de geboorte van de Heer wordt gevierd, op 25 maart. De engel Gabriël kondigt de geboorte van Jezus aan aan de maagd Maria. De Onbevlekte Ontvangenis ván Maria daarentegen vieren we negen maanden voor háár geboorte op 8 september, dus op 8 december (en dit jaar dus op 9 december).

Omdat Maria uitverkoren was de moeder van Jezus te worden, werd ze zonder erfzonde geboren. Sterker nog: reeds vanaf het moment dat ze werd ontvangen in de schoot van haar moeder (Anna), is ze gevrijwaard gebleven van de zonde. Ze is dus onbevlekt ontvangen in de moederschoot.
In vroegchristelijke legendes wordt hierover al verteld. In het zogeheten ‘Evangelie van Maria’s geboorte’, ongeveer stammend uit het jaar 480, geldt de hereniging van Maria’s legendarische ouders, Joachim en Anna, voor de Gouden Poort te Jeruzalem als het moment van Maria’s onbevlekt ontvangenis. Hoewel dit geloof al zeer oud is, werd het in de Katholieke Kerk pas op 8 december 1854 door paus Pius IX  als dogma uitgeroepen.

Omdat de Onbevlekte Ontvangenis niet expliciet vermeld wordt in de Bijbel, wordt dit leerstuk door de protestantse kerken en de oudkatholieke Kerk afgewezen.

Hoe het ook zij, vandaag viert de Katholieke Kerk dus de Onbevlekte Ontvangenis van Maria.

De omhelzing van Joachim en Anna
De omhelzing van Joachim en Anna
Advertenties

Zeg het maar!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s