Stilstaan bij Jezus’ lijden

In Visie nr. 12 (EO)  een artikel over kijken naar kunst in het kader van het lijden, de dood en verrijzenis van Christus*. Tekst en afbeelding zijn overgenomen uit de Visie.

pasen petrus en johannes op weg naar het graf

Eugène Burnand
Johannes en Petrus op weg naar het graf (1898)

WEET

Nadat ze van Maria Magdalena hebben gehoord dat de steen voor het graf is weggehaald, en Jezus’ lichaam er niet meer is, rennen Johannes (in het wit, als teken van reinheid) en Petrus, overmand door emoties, naar het graf. Ze waren hun Vriend en Meester kwijtgeraakt, rouwden om Hem. En nu is er plotseling weer hoop.
De Zwitserse realist Eugène Burnand had de allesoverstijgende emoties niet treffender kunnen weergeven. Je ziet, voelt en hoort de mannen met alles wat ze zijn, denken: “Zou het waar kunnen zijn wat Jezus zei over opgewekt worden uit de dood?”

DENK

Kijk je uit naar de komst van Jezus? Zou je net als Johannes en Petrus naar Hem toerennen, of blijf je liever ongezien?

BID

“Heer, wat is er veel om dankbaar voor te zijn. U bent zo groot en goed, dat U de dood voor ons heeft overwonnen. U leeft en laat mij nooit los. Dank U wel, dat U ieder dag bij me bent, tot aan de voltooiing van deze wereld.”

—————————————–

* Mede naar aanleiding van het boek Jezus voor Ogen – Beelden en woorden voor de Veertigdagentijd, Marleen Hengelaar-Rookmaker (red.), Buijten & Schipperheijn, 176 blz., € 16,90

De beeldmeditaties en beeldbijbelstudies werden ontwikkeld door kunstkenner Marleen Hengelaar-Rookmaaker. Ze richtte Artway op (www.artway.eu) dat geloof, kunst en kerk verbindt.

Advertenties

Zeg het maar!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s