Stilstaan bij Jezus’ lijden

In Visie nr. 12 (EO)  een artikel over kijken naar kunst in het kader van het lijden, de dood en verrijzenis van Christus*. Tekst en afbeelding zijn overgenomen uit de Visie.

GOEDE VRIJDAG

pasen angelusJean-François Millet
Het Angelus (1857-1859)

WEET

Het angelus is een gebed dat het mysterie van de menswording van Christus gedenkt. In de 13e eeuw was het de gewoonte dit driemaal daags te bidden. Op dit schilderij zie je dat gebeuren. Er is een vrouw, Maria, en een man, Johannes, te zien. Ze zijn gericht op Jezus, die niet méér Mens werd dan toen Hij worstelde aan het kruis. Het is alsof er niemand anders om hen heen is dan Hij. En heel in de verte zien ze het ochtendlicht gloren.

DENK

Stel je voor dat je bij Jezus’ kruis staat, twee millenia geleden. Wat voel je? Walging, verdriet, bewondering of blijdschap? Wat zou je daar willen doen?

BID

“Heer God, U wil ik dienen. Laat er met mij gebeuren wat U wilt. Uw Woord is vlees geworden en heeft bij ons gewoond. Laat mij Uw grootheid zien, juist nu U zo klein en weerloos bent aan het kruis. God, toon mij Uw aangezicht van goedheid en waarheid.”

————————————–
* Mede naar aanleiding van het boek Jezus voor Ogen – Beelden en woorden voor de Veertigdagentijd, Marleen Hengelaar-Rookmaker (red.), Buijten & Schipperheijn, 176 blz., € 16,90
De beeldmeditaties en beeldbijbelstudies werden ontwikkeld door kunstkenner Marleen Hengelaar-Rookmaaker. Ze richtte Artway op (www.artway.eu) dat geloof, kunst en kerk verbindt.

Advertenties

Zeg het maar!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s