Stilstaan bij Jezus’ lijden

In Visie nr. 12 (EO)  een artikel over kijken naar kunst in het kader van het lijden, de dood en verrijzenis van Christus*. Tekst en afbeelding zijn overgenomen uit de Visie. (met uitzondering van deze afbeelding, in de Visie staat een schilderij van Karin Kraus)

WITTE DONDERDAG

pasen barmhartige samaritaanStefán Henrik
Samaritan (The Good Samaritan), ca. 1920

WEET

Dit schilderij gaat strikt genomen over de barmhartige Samaritaan. Maar je kunt er méér in zien. Denk bijvoorbeeld aan de voeten van de apostelen die Jezus waste. Hij was daar zo nederig bij, dat het bijna gênant werd. Maar waren de leerlingen niet twaalf kinderen die vastgehouden dienden te worden? Kan Jezus hen niet juist dicht bij Zich houden door een lijdensweg te gaan tot op het kruis? Of omhelzen zij Hem nog een laatste keer voordat Hij buiten handbereik is?

DENK

In wie op dit schilderij zie je Jezus? En welke persoon ben jij? Misschien sta je niet in dit plaatje, omdat je je afwendt van de gewonde man. Bedenk wat het zegt over hoe je Jezus ziet en welke plek je voor jezelf gekozen hebt.

BID

“Heer, nu U de dood tegemoet treedt wil ik U vasthouden. Maar dat kan niet. U vraagt van mij dat ik de mensen die op jmijn weg komen, zal aanvaarden zoals ze zijn. Ook al liggen ze ‘bebloed langs de weg’. Leer mij ook afhankelijk te zijn van Uw omarming.”

—————————————–

* Mede naar aanleiding van het boek Jezus voor Ogen – Beelden en woorden voor de Veertigdagentijd, Marleen Hengelaar-Rookmaker (red.), Buijten & Schipperheijn, 176 blz., € 16,90
De beeldmeditaties en beeldbijbelstudies werden ontwikkeld door kunstkenner Marleen Hengelaar-Rookmaaker. Ze richtte Artway op (www.artway.eu) dat geloof, kunst en kerk verbindt.

Advertenties

Zeg het maar!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s