Komkommertijd: je kunt niet breien en bloggen tegelijk

Breien is tegenwoordig ‘hip’. Dat is lange tijd wel anders geweest, breien werd (zoals wel meer vormen van handwerk) vooral geassocieerd met suf en saai. Veel jonge mensen hebben de techniek niet van huis of school uit meegekregen en willen leren breien, daarom zijn er op internet veel instructiefilmpjes te vinden. Ook hier, hier en hier zijn leuke filmpjes te zien.

Breien voor dummies
Zelf heb ik leren breien op de lagere school, tijdens handwerkles van mevrouw K. Meisjes kregen les in borduren en breien. Wat de jongens op dat moment deden kan ik me niet meer voor de geest halen. Het lukte mij maar niet om de steken op te zetten (en internettutorials had je nog niet) en handwerkjuf mevrouw K. was een ongeduldig en kattig, dus dat hielp niet echt. Toen ik thuis huilend boven de pennen zat, kwam mijn vader mij te hulp. Hij heeft me geleerd steken op te zetten. Want ja, mijn vader kon breien. En inderdaad, dat was (voor die tijd) redelijk bijzonder.

Brei(st)er m/v
Maar de geschiedenis leert, dat in de tijden van weleer het mannen waren die breiden. Schaapherders breiden tijdens het hoeden van hun kudde. Tot in de 20e eeuw was een breiende herder of visser nog een normaal verschijnsel in Europa. De techniek van het breien bestaat nog niet zo lang als bijvoorbeeld weven en spinnen. Het is onduidelijk wanneer en waar het is uitgevonden. Geschat wordt, dat er al zo’n 1400 jaar gebreid wordt; in Egyptische graven zijn gebreide sokken gevonden die tussen 300 en 600 na Christus zijn vervaardigd. Het is niet met zekerheid te zeggen, maar men gaat er van uit dat het is uitgevonden in het Midden-Oosten of Noord-Afrika.

Breitaal
Breien heeft ook invloed gehad op onze taal, er zijn verschillende spreekwoorden en gezegden die met breien te maken hebben. Zelfs de beste breister laat weleens een steekje vallen. Ergens een eind aan breien. Een zondagssteek houdt geen week. Je kunt niet praten en breien tegelijk. Overigens wordt het werkwoord als volgt vervoegd: ik brei – jij breit – wij breien – ik breide – wij breiden – wij hebben gebreid.  In Vlaanderen kan men horen zeggen: Ik heb u een nieuwe pull gebreeën’, maar in Nederland zeg je ‘gebreid’!

Babymutsjes
Naast baby’s kun je werkelijk alles en iedereen van een hoofddeksel voorzien, getuige onderstaande voorbeelden.

Je kunt ook mutsen met een toevoeging maken:

Kunst, omdat het moet
Je kunt ook je brood verdienen door eten te breien. Zie hier werk van de kunstenaar Ed Bing Lee.

Yarn Bombing, Knit Graffiti en WildBreien
Een heel nieuw gebruik van de oude techniek is het zogenaamde Yarn Bombing, dat ook wel Knit Graffiti wordt genoemd en in het Nederlands wordt aangeduid met Wildbreien. Mensen breien (of haken) stukjes in elkaar en versieren daarmee objecten op straat. Je kunt daarbij denken aan lantaarnpalen, prullenbakken, standbeelden etcetera, maar het gaat nog veel verder. Ook in Nederland is het eerste aangeklede straatmeubilair al gesignaleerd.

Advertenties

2 gedachtes over “Komkommertijd: je kunt niet breien en bloggen tegelijk

 1. Ik mag graag een steekje breien maar om daar nu alles buiten mee te gaan versieren, dat gaat me nou net te ver. Wat een lappen zoals om die bus… brrr… moet er niet aan denken.

  We hadden het ook al in IJsland gezien, daar was ook al het één en ander versierd met breiwerk, nog voor we het hier zagen. Maar vooral bij winkeltjes en zo die met wol te maken hadden.

  Wel erg leuk om te lezen, al die historische feitjes. Dank je wel

  groetjes
  Jenny

 2. Hoi Jenny

  Ik vind het altijd een beetje ‘zonde’ om de buitenboel met breisels te versieren, ik steek mijn tijd en geld liever in breisels die door mensen gedragen worden, hihi. Maar het is wel een vrolijk gezicht.

Zeg het maar!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s