Exit saggy jeans?

‘Saggy jeans’, ken je dat? ‘Sagging’ is het laaghangen van spijkerbroeken, zeg maar halverwege de billen, zodat de rand van je boxershort er bovenuit steekt. Liefst een boxer van een populair merk natuurlijk. Op het elastiek prijken de merknamen Björn Borg, Calvin Klein, Cars of (heel Hollands) Zeeman. Daarnaast zijn er ook ‘baggy jeans’, die zijn extra wijd en je kunt ze ook ‘sagging’ dragen. Saggy baggy jeans dus.

Er wordt gezegd dat deze ‘mode-uiting’ afkomstig is uit de gevangenissen in Amerika. In veel gevangenissen mogen de ‘inmates’ geen riem dragen, omdat je jezelf (of een ander) daarmee zou kunnen verhangen. Mannen staan over het algemeen niet bekend om hun brede heupen, zonder riem wordt het voor hen lastig om de broek op zijn plek te houden, dus ‘sagging’ broeken waren het gevolg. Deze trend waaide in de jaren ’90 over naar de hip-hop scene en daarvandaan naar de jongerencultuur.

En zo belandde het uiteraard ook in Nederland, met als gevolg dat ik al jaren een zoon heb met ‘sagging’ jeans. Riemen genoeg in de kast, die hij louter gebruikt om de broek precies zo aan te snoeren dat hij halverwege zijn heupen blijft hangen. Dure onderbroek eronder en hij is helemaal hip….

In het begin zei ik er nog weleens wat van, maar dat kwam mij op meewarige blikken van zijn kant te staan. In zijn ogen heb ik nogal wat fossiele ideeën. Aan de andere kant, als hij soms in de problemen kwam door de beperkte bewegingsvrijheid die het ‘sagging dragen’ van zijn broek met zich meebracht, dan was het mijn beurt om meewarig te glimlachen. Als hij niet op zijn fiets kon komen omdat het kruis van zijn spijkerbroek te laag hangt (zie je been dan maar eens soepel over de stang te slingeren) dan lachte ik hem goedmoedig toe (of uit).

Omdat hij jong is, een keurig postuur heeft, nette onderbroeken draagt en er bij hem geen sprake is van een zogeheten ‘bouwvakkers-decolleté’ heb ik mij er maar bij neergelegd. Inmiddels ken ik hem niet anders dan met sagging jeans.

Maar, daar gaat verandering in komen. Wegens chronisch tekort aan financiële middelen heeft hij een bijbaantje gezocht én gevonden. Bij een supermarkt. Die grote die op de kleintjes let. Zijn werkkleding bestaat uit een soort bloes/hes, waaronder hij zijn eigen broek en schoenen kan dragen. Voorwaarde is wel, dat de broek heel en schoon is, de band ‘gewoon’  in de taille zit en er geen onderbroek zichtbaar is. Geen probleem voor deze jonge winkelmedewerker. Wat moeder niet lukt, dat lukt de grootgrutter wel. Maar ja, die betaalt er dan ook voor……

Advertenties

2 gedachtes over “Exit saggy jeans?

Zeg het maar!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s