Komkommertijd: Een kus zonder snor….

…is als een eitje zonder zout. Althans, dat wordt gezegd. Onlangs las ik over een onderzoek, dat mogelijk een verklaring geeft voor aantrekkelijkheid van mannetjesvissen met een snor. Sommige mannetjes van de Mexicaanse vissoort Poecilia sphenops (Mollies) ontwikkelen een snor en zij zijn meer in trek bij de vrouwtjes….. Maar die snor heeft dus een functie.

‘Snor maakt Mexicaanse vis seksueel aantrekkelijk’

Bron:  NU.nl
AMSTERDAM – Amerikaanse wetenschappers hebben ontdekt dat de mannetjes van een Mexicaanse vissoort soms snorharen ontwikkelen om vrouwtjes te verleiden.
De snorren die soms bij mannetjes van de soort Poecilia sphenops worden aangetroffen, zijn waarschijnlijk ontstaan door seksuele selectie.

De vrouwtjes van de soort die voornamelijk in Mexico voorkomt, blijken mannetjes met snorren  bovengemiddeld aantrekkelijk te vinden. Ook gebruiken mannetjes hun snorharen waarschijnlijk om de geslachtsdelen van vrouwtjes te stimuleren.

Dat schrijven wetenschappers van de Universiteit van Oklahoma in het wetenschappelijk tijdschrift Behavioral Ecology and Sociobiology.

Mannelijk gezelschap

Het is al langer bekend dat sommige mannetjes van de soort Poecilia sphenops snorharen ontwikkelen. Maar de functie van de snorren was tot nu toe onbekend.

De onderzoekers ontdekten de seksuele functie van de snorharen tijdens een experiment, waarbij werd gemeten hoe veel tijd vrouwtjes doorbrachten met mannetjesvissen. Uit het onderzoek bleek dat de vrouwtjesvissen liever in het gezelschap verkeerden van mannetjes met snorren dan mannetjes zonder snorharen.

Stimulatie

De wetenschappers vermoeden dan ook dat de vrouwtjes op seksueel gebied profiteren van snorren bij mannetjes. De snorharen kunnen mogelijk worden gebruikt om de geslachtsdelen van de vrouwtjes te stimuleren.

“Dat is gebaseerd op de algemene observatie dat mannetjes het genitale gebied van de vrouwtjes vaak aanraken met hun mond, voordat ze beginnen te paren”, verklaart hoofdonderzoeker Ingo Schlupp op BBC News.

Advertenties

Zeg het maar!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s